החרדל הוא אחד האהובים.

הוא צמח שמלווה אותנו לאורך כל השנה, ולחזור אליו כל פעם מרגיש כמו סוג של בית. בסתיו עם בוא הגשמים הוא הראשון לנבוט, ואפשר ללקט את הנבטים שלו וליהנות מטעמם החרפרף והמרענן. בחורף עליו ירוקים וחריפים-מתקתקים, מעולים להקפצה, לתבשילים וסלטים פיקנטיים. באביב הוא פורח בצהוב משגע בכל מקום אליו נסתכל, והפרחים לא רק יפים אלא גם אכילים וטעימים! הם יקשטו כל סלט בצבע וארומה נפלאים, ואנחנו הכי אוהבות להכין מהם מטבל, שהוא אחד הלהיטים שלנו. אחרי כל אלה, הגענו אל העונה החמה והיבשה. הצמח שמתייבש מחזיק עד הסתיו הבא, וענפיו מתמלאים עשרות תרמילים מחודדים ובהם הזרעים – שהם החלק שהכי מוכר מהחרדל שבסופר.

לא רק דיז'ון 

זרעי החרדל מוכרים לכולנו בעיקר מהממרח "חרדל דיז'ון" אבל ככל הנראה, כבר ברומא העתיקה היו הראשונים להכין מהם את הממרח שכולנו אוהבים בתוך רוטב הויניגרט.

לזרעים שמור מקום של כבוד במטבח ההודי ויש להם מגוון שימושים ברפואה העממית ביניהם המרצת מחזור הדם, הקלה על כאבי שלד ושרירים וטיפול בהצטננויות.

במאי-יוני, רגע לפני שיאו של הקיץ, זה הזמן להתחיל לאסוף זרעי חרדל – חריפים, עוקצים, נושכים ומלאים בטעם. עונת הזרעים ארוכה מאוד אם כי אני לא ממליצה לחכות מעבר לאוגוסט, חלק מהזרעים מתעפשים וטעמם פוחת ומתעמעם.

 

 

חרדל הבר הגדל בארץ אמנם אינו מין החרדל המשמש להכנת חרדל דיז'ון אבל גם הוא יוכל לשמש כתבלין ולהכנת ממרח חרדל ביתי מושלם. הוא גדל ממש בכל מקום, בכל הארץ, בתוך היישובים ואפילו בערים. קל ללקט אותו ויש ממנו כל כך בשפע. בכל מקום בו ראינו באביב משטחי פריחה בצהוב-חרדלי – שם אפשר לחפש אותו עכשיו, זהוב ומתפקע מזרעים.

בעונה הזו שיחי החרדל ייראו כסבך יבש בצבע קש צהוב, עם תרמילים רבים לאורך הגבעולים היבשים היוצאים כל אחד לכיוון אחר. התרמיל עצמו בנוי מ-2-3  תפיחות שבתוכן נמצאים זרעים, ובקצהו כמו מקור שטוח. על גבי התרמילים יהיו שערות קצרות וקשיחות, מעט קוצניות. כשהתרמילים יבשים ומתפוצצים למגע, הזרעים בשלים ומוכנים לליקוט. 

רוצה לדעת עוד על מה שגדל עכשיו בטבע? שווה לעקוב בערוצים השונים ולקבל עוד ועוד מידע על צמחי בר אכילים:

בדף הפייסבוק של בת קיימא, בקבוצה שלנו בפייסבוק, בה אפשר גם להעלות פוסטים, לשאול שאלות ולהתייעץ, בערוץ היוטיוב ובאינסטגרם.

 איך נלקט זרעי חרדל

כדי להכין ממרח חרדל ולשמור זרעים לתיבול לכל השנה, נצטרך לאסוף כמו גדולה של תרמילים. הנה שתי דרכים יעילות לליקוט זרעי חרדל:
1. נקטוף ביד או במזמרה ענפים ונניח בקערה גדולה. ניקח קערה קטנה יותר ובעזרתה נמעך את הענפים בקערה. נוציא מדי פעם גבעולים גסים ונמשיך למעוך עד שהתרמילים היבשים יפתחו.
2. לליקוט כמות גדולה יותר נשתמש בסדין או ניילון גדול. נגזום את ענפי החרדל ונניח בערימה על הסדין. כשיש לנו ערימה יפה נקפל את הסדין, נקפוץ, נדרוך ונרקוד עליו. נשים מוסיקה כיפית ונמעך את הענפים עם הרגליים. נוציא ענפים גסים, נסגור שוב ונקפוץ עוד קצת כדי להוציא את כל הזרעים מהתרמילים שלהם.

בשתי הדרכים, בשלב הזה ננער קצת את הקערה או הסדין כדי שכל הזרעים יצטברו בקרקעית ונוכל להוציא את החלק העליון של קליפות התרמילים. מסננת עם חורים הגדולים מגודל הזרעים, תסייע לסנן את רוב הקליפות הגסות. את הקליפות העדינות יותר והחלקיקים הקטנים נוכל לנפות ביד, או להעביר למגש גדול ולנשוף בעדינות כך שהקליפות יעופו והזרעים הכבדים יותר יישארו. בסוף התהליך, מסננת צפופה תנפה את האבק ואת שאריות החלקיקים הקטנים, כך שנישאר עם זרעי חרדל נקיים ומנופים. 

יש! ליקטנו, מעכנו, ניפינו. מה עכשיו? 

עכשיו, כשיש בידינו זרעי חרדל טריים – זמן להיכנס למטבח! טעמם של זרעי החרדל בכלל ושל הטריים בפרט, הוא חריף וחרדלי. לתיבול תבשילים אפשר לזרוק חופן זרעי חרדל לשמן החם בתחילת הבישול יחד עם זרעי תבלין נוספים כמו כמון, כוסברה ועוד. החימום פותח את טעמם של התבלינים ונותן ארומה לתבשיל כולו. מתכון לממרח חרדל יגיע ממש עוד רגע אבל דעו שאפשר להכין איתם גם רוטב ויניגרט נהדר ומטבל משובח.

כדי להכין את הויניגרט נכתוש כף זרעי חרדל ונערבב עם דבש או סילאן, מיץ לימון, חומץ בלסמי, שמן זית ומלח ונערבב היטב. יוצא רוטב חרפרף וארומטי, מושלם לסלט חסה וירוקים רענן. להכנת המטבל – נכתוש חופן זרעי חרדל ונערבב עם שמן זית ושום כתוש. זה חריף ונפלא לניגוב עם לחם טרי או פיתה. 

אז איך נכין ממרח חרדל ביתי?

יש הרבה מתכונים שונים להכנתו. הנה אחד טעים במיוחד שאנחנו עושות בשטח: נשים זרעי חרדל בקערה ונוסיף מים עד שהם מכסים את הזרעים ועוד קצת. נכסה ונניח להשרייה כשעה. הזרעים בזמן הזה מתחילים להתרכך ולהפריש מוצילאגים – חומרים ג'לטיניים חלקלקים (כדאי לנסות ולגעת בהם, זה ממש נעים!). 

אחרי ההשריה הגיע זמן לכתוש – אנחנו אוהבות לעשות את זה בשטח עם עלי ומכתש אבל אפשר גם בבלנדר. כמה לכתוש? שלפחות רוב הזרעים יישברו וייפתחו. כשכותשים בעלי ומכתש בהתחלה נראה שלא קורה כלום, אבל לאט לאט הזרעים מתחילים להיפתח ומתגלה הצהוב שמסתתר להם בפנוכו, וזה תהליך מגניב ממש שנראה כמו קסם (אפשר ורצוי להעביד ילדים בשלב הזה 😄). 

כשהזרעים כתושים, אפשר להוסיף להם שלוק חומץ בלסמי, מעט שמן זית, קמצוץ מלח ואם רוצים אז גם איזו שן שום כתושה (לא חובה). נערבב היטב, נשמור בצנצנת מעוקרת ונקייה במקרר ונהנה מחרדל אמיתי ומשובח, עבודת יד ותוצרת בית.

אהבת?

אפשר לקרוא על צמחים נוספים בבלוג, ולהצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו לעוד המון תוכן, השראה ופעילויות.

 

רוצה לדעת עוד על מה שגדל עכשיו בטבע? 

הנה ההזדמנות להצטרף אלי ולגלות: 

 

פשוט ליקוט –
נפתחה ההרשמה לקורס העומק השנתי

 

כמה פעמים רצית פשוט לקחת פסק זמן מהכל, לצאת רגע לטבע, לנשום עמוק. 
לגעת בצורה ישירה ועמוקה באדמה ובצמחים ולהכיר אותם באמת.

פשוט ליקוט – קורס עומק להכרת צמחי בר אכילים, והרבה יותר מזה. 

12 מפגשים בין אוקטובר ליוני – צמחי בר אכילים, חיבור עמוק לטבע ומיומנויות לקטות בקורס משנה חיים.

לפרטים לחצו:

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

פעמיים בחודש נשלח לך סיפורים, מתכונים וסרטונים מלאי השראה וידע, יחד עם עדכונים על הסדנאות והפעילויות של ״בת קיימא״

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

תודה שנרשמת, נתראה במייל