הסתיו הוא זמנם של הבלוטים.

ארוכים וצרים, קצרים ועגלגלים, קטנים או גדולים – עצי האלון מתמלאים בפירות המוזרים האלה שבתחילת דרכי הלקטית, אני מודה, לא התלהבתי מהם כלל. הטיפול בהם נראה לי מייגע ומיותר… אבל עם השנים, ככל שהתנסיתי בהם יותר, שיכללתי את השיטות לקלף אותם בקלות והתחלתי להמציא מתכונים מגניבים איתם – התאהבתי!

עכשיו אני מחכה להם בקוצר רוח ותמיד יש בי התרגשות לקראת עונת הבלוטים. היא מציינת עבורי את תחילת השנה האמיתית, סוף הקיץ ואת יריית הפתיחה של שנת ליקוט עמוסה, מלאה, שופעת, יצירתית ומתחדשת אבל לא פחות חשוב מזה – הם מקור מזון משובח, קל לליקוט, זמין, מזין ביותר ומגוון להפליא.

נכון, הם לא הכי טעימים כמו שהם ולגמרי דורשים טיפול, אבל עם קצת עבודה יהפכו הבלוטים להיות חומר גלם נפלא ממנו נוכל להכין טראפלס מתוקים ומטריפים, קרקרים ממכרים, קלתית לפאי, קציצות/המבורגרים טבעוניים, תבשילי קדירה או חטיף מלוח שאי אפשר להפסיק לנשנש! מפתיע לא? 

מבין מיני האלונים בארץ, בלוטי אלון התבור הם הכי גדולים ושמנמנים ומותירים לנו הכי הרבה חומר גלם לעבוד איתו. בנוסף, הם פחות מרירים מבלוטי אלון תולע או אלון מצוי ולכן בדרך כלל נעדיף לעבוד איתם, אבל גם מיני בלוטים אחרים יכולים לעבוד, ורק ידרשו יותר השרייה/שטיפות להוצאת המרירות. נתחיל בלהסיר את הספלול ועם סכין או מזמרה, נוריד את השפיץ שהיה מחוץ לספלול – זה הנבט. לאחר מכן, נסיר את הקליפה החיצונית הקשה ואת הקליפה הדקה הפנימית. 

רוצה לדעת עוד על מה שגדל עכשיו בטבע?

לעדכונים על תוכן חדש שעולה וגם על פעילויות שלנו, סדנאות וקורסים שנפתחים הצטרפו לקבוצת הווטסאפ השקטה.

יש באמת שפע של אפשרויות אבל כרגע נתמקד במתכון נהדר לקציצות בלוטים שאנחנו אוהבות לעשות בשטח. קציצות טעימות, אגוזיות ומזינות מקמח בלוטים גס וירוקים, איזה שתבחרו. המתכון המקורי מכיל עלי חוטמית זיפנית קצוצים אבל אפשר להחליף גם במנגולד, תרד, חוביזה או כל ירק אחר.

אחרי שקילפנו את הבלוטים נגרר אותם גירור גס בפומפייה. כאן בתמונות אנחנו מגררים על הצד הכי דק של הפומפיה כדי להכין קמח בלוטים, ובבית אפשר גם לטחון במעבד מזון, אבל תאמינו לי – גירור גס בפומפיה עובד הכי טוב לקציצות האלה.
נשרה את הבלוטים המגוררים כחצי שעה במים קרים ואז נעביר אותם לבד חיתול. נסחט היטב ונשטוף במים ושוב נסחט, עד שהמים יוצאים נקיים. ההשריה והשטיפה מוציאות מהבלוטים את המרירות. ככל שנשרה ונסחט יותר,
כך יהיו הבלוטים מרירים פחות. 

 

אם משתמשים בעלי חוטמית זיפנית אז קוצצים אותם דק-דק, ולשים אותם קצת עד שהם מתחילים להפריש את המוצילגים (מעין ג'לי כזה, כמו שמוציאים זרעי פשתן מושרים). המוצילגים שבחוטמיות עוזרים להדביק קציצות טבעוניות, אבל אם אין לי חוטמית בגינה או בסביבה הקרובה, אפשר להוסיף לקציצות עלים ירוקים אחרים כמו חוביזה או מנגולד (בשביל הירק) ובלילה מקמח עדשים אדומות/חומוס/כוסמת ירוקה ומים, מעורבבים למרקם שמזכיר ביצה, בשביל להדביק את התערובת.

מגררים בצל ובטטה, קוצצים פטרוזיליה ומערבבים יחד איתם את עיסת הבלוטים, עלי החוטמית/הירק הקצוצים ובלילת העדשים. מתבלים במלח לפי הטעם (אפשר גם שום כתוש), יוצרים קציצות ומטגנים בשמן זית.

סלט ליד, טחינה וזה מושלם.

אהבת?

אפשר לקרוא על צמחים נוספים בבלוג, ולהצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו לעוד המון תוכן, השראה ופעילויות.

 

רוצה לדעת עוד על מה שגדל עכשיו בטבע? 

הנה ההזדמנות להצטרף אלי ולגלות: 

 

רוצה לדעת מה אפשר ללקט בשטחי הבר? להבדיל בין צמחי אכילים לרעילים ולשדרג את המטבח שלך בחגיגה צבעונית ועשירה של טעמים מהטבע?

קורס ״טעימות״ - 5 מפגשי עומק בין הסתיו לחורף

האביב מגיע, ואיתו מתעוררים פרחי הבר.

במדריך הזה קיבצתי פרחי בר אכילים נפוצים שאפשר ללקט ולהכניס למטבח.

המדריך הזה יעזור לך להכיר אותם בשיא העונה כדי לשלב אותם בתזונה בריאה בצורה בטוחה, ולשדרג את האוכל שלך לחגיגה חושנית ומענגת.

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

פעמיים בחודש נשלח לך סיפורים, מתכונים וסרטונים מלאי השראה וידע, יחד עם עדכונים על הסדנאות והפעילויות של ״בת קיימא״

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

תודה שנרשמת, נתראה במייל