נכון לרגע כתיבת שורות אלה, עכוב הוא צמח מוגן.

צמח שעל אף (ויש הטוענים – בגלל) חשיבותו במטבח המקומי המסורתי, נאסר לליקוט בארץ. הטענה היתה שקטיף מסיבי שלו פוגע באכלוסיית הצמח ועלול להביא להכחדה.

במטבח הערבי עכוב נחשב למעדן מיוחד מבין צמחי הבר. ליבת הצמח, הגבעול וכדורי הניצנים טרום-פריחה מלוקטים בזהירות, מנוקים מהקוצים, ומבושלים או מטוגנים בשלל דרכים ותבלינים, בכל מטבח מעט אחרת.

הצמח, ממשפחת המורכבים, הינו רב-שנתי. חלק ניכר מהגבעול גדל מתחת לפני הקרקע, וגם כאשר הגבעול נחתך או נעקר – השורש ממשיך לחיות ויתחדש בשנה שלאחר מכן. למעשה, לצמח זה מנגנון הפצת זרעים מיוחד – לאחר הפריחה והבשלת הזרעים נוף הצמח מתייבש, וכשהוא יבש לחלוטין הגבעול ניתק מהשורש, מתגלגל ברוח, ומכאן שמו – עכובית הגלגל. הרוח מניעה את הצמח כגלגל והזרעים מתפזרים הרחק מצמח האם. כתוצאה מכך, בד״כ ניתן למצוא עכוב על פני שטחים רחבי ידיים, במרחקים שונים מצמח לצמח.

המשמעות של מבנה צמח רב-שנתי שכזה ושל המנגנון המיוחד לו היא שהצמח לא ״נכחד״ אם מלקטים את חלקו העליון. עם זאת, ליקוט יתר בהחלט עשוי לפגוע בהתחדשות המין, כיוון שפחות פרטים מגיעים לבגרות ולהפצת זרעים, ופוטנציאל ההתרבות של הצמח עלול להיפגע.

אז איפה הבעיה? בקטיף מסחרי.

כשקוטפים למטרות רווח (ואני בכוונה לא משתמשת במילה ״ליקוט״ בהקשר הזה – כי המרחק גדול מאוד בין ליקוט לבין קטיף מסחרי) – אין פנאי לעצור ולברור את הצמחים שבדיוק הגיעו לשלב הנכון. אין משמעות לשמירה על האוכלוסיה אלא על העמסת כמה שיותר קילוגרמים של חומר בשקים על הטנדר. ממלאים את השקים בכל צמח שמזדמן, צעיר מידי או מבוגר מידי – והרבה פחות צמחים מגיעים כך לבשלות ולהפצת זרעים.

כשאסור לקטוף אז אוכלוסיית הצמח נשמרת, לא?

לא ממש. בגלל שהעכוב כל כך נחשק, ובגלל האיסור הגורף ללקט אותו – התפתח שוק שחור מסיבי בו חבורות פושטות על שטחי טבע במטרה למלא כמה שיותר שקים בגבעולי עכוב, בזמן הקצר ביותר. המחירים של עכוב מנוקה מקוצים מגיעים לעשרות שקלים לקילוגרם, והוא נמכר ״מתחת לשולחן״ – מפה לאוזן, בשולי השוק, בחצר האחורית. הרווח לקוטפים הוא עצום – אלפי שקלים ליום עבודה כזה, רווח שמצדיק לשלם קנס במקרה שייתפסו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, האורבים להם ומתחקים אחריהם לתפסם.

במצב הזה, דווקא האיסור על הליקוט הופך את הקטיף המסחרי לכדאי יותר. תוסיפו לכך את צמצום שטחי הטבע על ידי בניה ותעשייה ואת רמיסת הקרקע והצמחים על ידי עדרי בקר בארצנו המוכת רעיית-יתר – וקיבלתם בעיה אקולוגית.

ובכל זאת?

על אף כל אלה, הגיעה לאחרונה רשות הטבע והגנים למסקנה כי כיום הצמח אינו מאויים בהכחדה, וכי ניתן להתיר ליקוט לשימוש עצמי לצמחי עכובית הגלגל ולאזוב מצוי, צמח חשוב נוסף המשמש המרכיב המרכזי בתערובת הזעתר המוכרת לכולנו. הדגש: להפריד בתקנות בין התייחסות הרשות לקטיף מסחרי לבין ליקוט עצמי. בעוד שקטיף מסחרי עדיין ייאסר, מותר יהיה ללקט לצרכי הבית. החלטה זו התקבלה לאחר הגשת בג״צ נגד הרשות בנושא זה, ועדיין לא אושרה סופית. אילו כמויות יוגדרו לשימוש עצמי וכמה למסחרי – זה נותר עוד לקבוע, אך מדובר בבשורה עבור חובבי הליקוט, ויותר מכך – עבור ערביי ישראל שזהו חלק מן התרבות, המסורת והזהות שלהם.

חשוב לציין שניתן להשיג עכוב שגדל בשטחים חקלאיים ולא נאסף בטבע, אך הדעה הרווחת היא שהעכוב הגדל בשדה מושקה פחות טעים מהעכוב הגדל בר, ובכל מקרה היקפי הגידול אינם עונים על הביקוש הרב, ועדיין אנשים מוכנים לשלם מחירים מופקעים על עכוב מלוקט, שבמשך אלפי שנים היה זמין להם – בחינם.

אז איך מלקטים נכון?

כשיצאתי לשטח עם חברתי שאדיה הייב, בדואית ילידת הכפר טובא-זנגריה – היא הסבירה שנרצה ללקט את העכוב רק בשלב מסויים – כשהגבעול כבר מספיק גדול כך שיש בו ״נפח״, משהו לנעוץ בו את השיניים, אבל לפני שהניצנים נפתחו למלוא פריחתם.

באופן הזה, כיוון שלא כל הצמחים מגיעים לבגרות בבת אחת, וכל פרט מתפתח בקצב מעט אחר, תמיד נשארים צמחים לא מופרעים בשטח.

 

בצירוף מקרים משעשע, בדיוק באותו שבוע בו פורסמה הכתבה על החלטת הרשות להתיר ליקוט עכוב –
קיבלתי בהפתעה קופסה עם עכוב מנוקה וקפוא שחיכה לידיים טובות שיבשלו אותו. איזה אושר!
הוא שכב לו קפוא מהחורף
והמתין לימים טובים יותר, והנה התגלגל אלי.
עכוב באמצע הקיץ זאת באמת סיבה לחגיגה,
ובטח קצת בצל יעשה לו טוב, ושום וכמון ובהרט. קצת פלפל שחור וממש טיפ מלח, שלא ימות.
מממ….. ועכשיו סלט קצוץ טוב טוב עם ירקות אורגניים והרבה בצל ירוק מהגינה
ושלוק של יוגורט קשיו תוצרת בית.
והטעמים טעמי חורף ואביב שמביאים איתם ניחוחות של עונות קרירות יותר,
מגע של אדמה,
והחיך מתמוגג ומתענג.

והשנה…
אינשאללה השנה נלקט גם את המעדן הזה
בזהירות ובאהבה
ובהכרת תודה.

אהבת?

אפשר לקרוא על צמחים נוספים בבלוג, ולהצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו לעוד המון תוכן, השראה ופעילויות.

 

רוצה לדעת עוד על מה שגדל עכשיו בטבע? 

הנה ההזדמנות להצטרף אלי ולגלות: 

 

 

הצטרפו עכשיו לקורסי הליקוט שלנו

 

לזהות בעצמך את הצמחים שאפשר לאכול

לבשל ארוחות בריאות בשטח
ולהפוך כל טיול לחוויה טעימה

קורס ליקוט בלוקיישנים הכי יפים בארץ!
הקורס יאפשר לך לזהות בקלות וללא חשש צמחי בר למאכל ומרפא
ולהשתמש בהם במתכונים בריאים וטעימים.

זוהי הזמנה לקחת רגע של שקט, להתבונן, להריח ולטעום, ולחזור הביתה עם סל מלא בכל טוב.

עכשיו זו העונה המושלמת להצטרף לקורס ליקוט ולחגוג את השפע שהטבע מביא.

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

פעמיים בחודש נשלח לך סיפורים, מתכונים וסרטונים מלאי השראה וידע, יחד עם עדכונים על הסדנאות והפעילויות של ״בת קיימא״

רוצה לקבל תכנים חדשים על צמחי בר ישירות למייל?

תודה שנרשמת, נתראה במייל